NETRADION.TK

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime
Välj att spela upp i din mediaspelare STÖD RADIO VERKSAMHETEN: PG 634252-1 Gunnar Andersson Den 1 juli 2013 firar vi 25 år på Stockholms närradio fm 88mhz narradio.se!

fredag 14 september 2012

Myndigheternas förskingring av skattemedel del 4

Hennix: Vi ska vara tacksamma att vi lever i en så fin demokrati. Man betalar gärna världens högsta skatt när man vet att det går till så viktiga ändamål (inte bara till en miljon invandrare).



Subject: myndigheternas förskingring av skattemedel, del 4


Nacka den 12 september 2012



Statsrådsberedningen v g diarieför och meddela dnr tack

Statsminister Fredrik Reinfeldt

Näringsdepartementet, näringsminister Annie Lööf ”

Justitiedepartementet, justitieminister Beatrice Ask ”

Socialdepartementet, civilminister Stefan Attefall

Kulturdepartementet, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ”

Finansdepartementet, finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman ”



Ämne: Myndigheternas förskingring av skattemedel, del 4

AP-fonderna

AP-fondernas vd:ar har tillskansat sig personliga ekonomiska fördelar på pensionärernas bekostnad. Även tjänstemännen har bl a frikostiga förmåner, vistelser på lyxhotell, tjänstebilar och gratis städhjälp.

Två av AP-fonderna ordnade regelbundet pubkvällar med fri bar (!) för sina anställda på skattebetalarnas bekostnad. De skrattade givetvis hela vägen från puben. Någon kommentar, hr statsminister? Nej, tänkte väl det.



Pensionsmyndigheten

Samtidigt som pensionerna 2010 sänktes i snitt 700 kr/månaden för alla svenska pensionärer satte Pensionsmyndigheten sprätt på flera miljoner av våra pensionspengar på en brakfest på Scandic Infra City Hotell den 24 april. 2010.

Samma dag - den 15 februari – som det orangea kuvertet damp ner hos pensionärerna hade GD Katrin Westling Palm slutit ett miljonavtal med eventfirman Blick Möteskonsult om en ”kick off” för myndighetens medarbetare. Taket för ”kick-offen” var satt till 1,5 miljoner kr.

Men det var ingen vanlig ”kick off” med föredrag av cheferna och mingel på kvällen. Det bjöds på fördrink, middag med viner, inhyrd fotograf, levande musik och underhållning av bl a Peter Jöback. Övernattning erbjöds på hotell i Stockholm. ”Eventet” som kostade 3 500 000 kr betalades givetvis av Sveriges pensionärer och pensionssparare.[1]

Enigt deltagarna var det ”en lyckad tillställning.”

Karin Westling Palm sade i Expressen att ”Vi tycker att det var väldigt väl använda pengar, vi har inte dåligt samvete för det här. Det var väldigt mycket mer än en fest.” Westling Palm borde veta hut!



Partyhelg med Skatteverket

2011 gjorde Skatteverket en s k ”konferensresa” till Ystad havsbad. Den enda arbetsrelaterade programpunkten var tre timmars föreläsning. Resten av tiden var rekreation och fest till en kostnad för skattebetalarna på 119 000 kr. Deltagarna uppmanades rapportera tiden som ”kompetensutveckling.” Skatteverkets regler för andra lyder: ”Om inslaget av nöje och rekreation har en mer framträdande roll kan dock resan, helt eller delvis, betraktas som skattepliktig förmån för den anställde.”[2]



Spel och dobbel i Las Vegas med Lotteri-inspektionen

Dagens Industri har avslöjat att Lotteriinspektionen har spenderat närmare en miljon skattekronor i Las Vegas de senaste åren!



Svenska Filminstitutet festar på företagskortet

Aftonbladet avslöjade den 25 september 2011 en omfattande pengarullning vid statliga Filminstitutets internrepresentation och t f VD Bengt Tolls guldkantade förmåner som strider mot Skatteverkets regler. I april 2011 fick han ett årskort på SAS värt 124 000 kr med fria resor mellan Göteborg och Stockholm. Eftersom kortet endast får användas för tjänsteresor anser Toll att det inte skall betraktas som skattepliktig förmån. Han har även fått en löneförhöjning på 25 000 kr/mån på ett bräde.

Toll har även lämnat oriktiga uppgifter om sina kostnader för en övernattningslägenhet och begärt avdrag för 110 000 trots att hyran bara är 65 000 kr...

Under ett besök i New York 2010 bjöd han sin hustru och två kollegor på middag på lyxkrogen Cesca på Manhattan. Notan på 3 000 kr för mat och fina viner betalade han med företagskortet. ”Två flaskor vin, de var jävlig dyra, det håller jag med om” sade Toll raljerande till AB. Det är som alltid lätt att vara generös när man betalar med andras pengar.

Internrepresentation förekommer flitigt inom SFI-ledningen. Han bjöd hem sina arbetskamrater under ett besök i Göteborg. Han handlade hem vin och sprit för 2 342 kr och mat från finkrogen Francks kök för 2 900 kr. Kvittona skickades till institutets ekonomiavdelning.

Vid en fest för 50 personer sommaren 2011 bjöds bl a på citrongravad lax, revbensspjäll, 34 flaskor vin och ett flak öl.

Två månader senare - den 23 augusti – fixade festfixare Toll en ”kick-off”-fest med lunch, middag och underhållning för 246 000 kr.



Säpo leker James Bond för skattemiljoner

Det senaste i den redan långa raden av ”enskilda fall” av slöseri med skattemedel är avslöjandet om Säpos galamiddag à la James Bond till en kostnad av 5 300 000 skattekronor.

I juni 2011 bjöd Säpo sina anställda på en ”sprakande festkväll” som i äkta 007-stil hemlighetsfullt bokfördes som ” Projekt Åland.”

Ansvarig intern festfixare var generaldirektör Anders Danielsson, tidigare mest känd för att ha organiserat sönder hela verksamheten. Festlokalen i Nacka Strand var enligt DN den 27 augusti inredd i James Bond- stil med bl a casino. Enbart dekoren kostade 400 000 kr Nobelfestens husband storbandsorkestern Ambassadeur spelade 007-musik iklädda smoking. Underhållningen bestod bl a av Bond-inspirerade dansnummer samt ståuppkomikerna Sissela Kyle och Henrik Hjelt. Gitarristen Dregen var dj.

Hanne Kjöller konstaterade i DN den 28 augusti att ”det är vulgärt med nästan mer kändisar på podiet än Säpofolk på golvet. Och ska man spela in några utbildningsfilmer, varför måste man då kontraktera Sissela Kyle, en av Sveriges bästa komiker, à 180 000 kr?”

Trerättersmiddagen kostade 500 000 kr och - den förmodligen rörda inte skakade - fördrinken samt vinerna gick på 298 000 kr.

Trots att hela kostnaden bokfördes som ”intern representation” bokfördes momsen på delsumman 973 688 kr som en fordran och 114 415 kr begärdes tillbaka från Skatteverket.

Enligt GD Anders Thornberg kände man inte till att det finns momsregler för internrepresentation: ” vi har missat att kompensationsrätten var begränsad.” Vid representation är rätten till kompensation för moms starkt begränsad. Avdrag medges för 90 kr/person för mat och 180 kr/person för underhållning, musik, lokalhyra mm. Hur svårt är detta?

RRV:s granskning visar att bokföringsslarvet varit satt i system och att Säpo under flera år fått tillbaka för mycket pengar för sin representation, Tabell 1

Generaldirektören känner inte helle synnerligen omfattande r till varför det inte gjordes någon upphandling av festarrangören.

Enligt de lättfattliga upphandlingsreglerna skall personalfester som beräknas kosta mellan 284 000 och 1 200 000 kr skall myndigheten ta in anbud från den svenska festfixarmarknaden. Om kostnaderna överstiger 1 200 000 kr måste myndigheten ta in anbud från hela EU-marknaden. När ett anbud är taget måste myndigheten meddela övriga företag som lämnat anbud, vilka har tio dagar på sig att överklaga. Hur svårt kan det vara?

Man bävar för vad mer Säpo mer ”missar” rörande sitt fögderi dvs rikets säkerhet.

Ett lämpligt tema för nästa Säpo-fest skulle kunna vara kommissarie Clouzot.

Anders Danielsson bagatelliserade den felaktiga momshanteringen. Hans svar till DN:s reporter Mattias Carlsson var att den ”inte var särskilt allvarlig. Revisorerna hittar alltid något.” Och det finns tydligen alltid något att hitta.

F d chefen för RRV och FN:s internrevision Inga-Britt Ahlenius kritiserade Bond-festen i Expressen den 28 augusti: ”Det här vittnar om dåligt omdöme. Att arbeta inom staten är ett uppdrag från medborgarna och man använder deras pengar. De ska inte användas till överdådiga personalfester.”

Nu återfinns Anders Danielsson som generaldirektör för Migrationsverket. Där har man med tanke på Sveriges oansvariga, omdömeslösa, verklighetsfrämmande, penningslukande och av medierna styrda invandringspolitik sannerligen inte mycket att fira!







Miljonfest på SVT

Statstelvisionen eller ”Doobidoo-TV” skall ha en personalfest för ca 2 500 personer som beräknas kosta ca 4 miljoner kr finansierad med den skatt som går under eufemismen ”TV-avgift.” Enligt kommunikationsdirektören Helga Baggoe kommer middagen att kosta 440 kr/kuvert. Till detta kommer lokalhyra, artister, dj mm mm. Man förstår att det inte finns pengar till att göra sevärda kvalitetsprogram.



Myndigheterna spenderar miljoner skattekronor på kändisar

Försäkrimgskassan i en klass för sig

Expressen avslöjade den 2 september att myndigheterna köper in kändisar som talare från artistförmedlingen Talarforum för 25 miljoner skattekronor. Försäkringskassan , som tvingats till stora nedskärningar och dessutom kritiserats för usel service spelar i en egen division när det gäller att spendera flest skattemiljoner på kändistalare. Notan hos Talarforum var den 2 september uppe i 7, 1 miljoner skattekronor.

Samtidigt som man sparkat tusentals anställda har det funnits pengar till att köpa in kändisar som David Batra (53 000 kr) och Anders Lundin (30 000 kr) m fl. ”Det här hjälper oss att addera ett större kundvärde. (??) För oss är det viktigt att kunna interagera med alla kundtyper. De vi anlitar har ett budskap som går ut på att det är viktigt med respekt för alla människor och att vi ska kunna mötas i olika situationer” var personaldirektör Lars-Åke Brattlunds något krystade förklaring.

Tvåa i Expressens granskning av kändisinköp är Trafikverket med 1, 8 miljoner skattekronor. Också Skatteverket ligger i topp med 1, 1 miljon kr för bl a komikern Jan Bylund (60 000 kr) och journalisten Mustafa Can (40 000 kr).

Försvarsmakten har föga förvånande köpt barnprogramledaren (!) Eva Funck (20 000 kr) och komikern Al Pitcher (16 000 kr) som talare. Totalt har myndigheteten köpt kändistalare för 1, 1 miljon kr. Arbetsförmedlingen har mellan 2010-2012 köpt kändisar för 981 000 kr och Migrationsverket för 810 000 kr.

Polishögskolan hyrde i maj in en något udda talare nämligen Annika Östberg som dömts för ett polismord i USA. Polismyndighetens kändisnota ligger på 688 000 kr för perioden 2010-2012.

Regeringskansliets nota för kändisinköp under 2010-2012 ligger på 674 000 kr.

Så där håller de på…. Fortsättning följer förmodligen. Det vi hittills sett är givetvis bara toppen av ett isberg av ”enskilda fall.”







Tabell 1

Säpos kostnader för representation exkl.moms de senaste fem åren

År
Kostnad exkl moms

2008
1 314 219 kr

2009
1 321 244 kr

2010
1 644 514 kr

2011
5 196 853 kr

2012 t o m juli
762 983 kr


Källa: DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera detta inlägg!